Etli ekmek, Konya yöresine ait olan ve özellikle bu yörelerde yapılan bir çeşit ince ve kenarsız içli pide türüdür. Konya haricinde Kastamonu ve Mardin gibi çeşitli yörelerde de farklı türleri yapılmaktadır.
Konya mutfağının en lezzetli yemeklerinden birisi olan Tirit Kebabı, kıyma, soğan, domates salçası, yoğurt ve sıcak sıcak pide döşemesiyle damaklarınızda eşsiz bir tad bırakacak...
Konya Fırın Kebabı'nın Selçuklular döneminden geldiği söylenebilir. Hz. Mevlâna'nın eserlerinde kebaptan ve kelle kebabı yapan fırınlardan bahsedilir. Fırın kebabı, yalnızca mevsime göre kuzu ve koyun etiyle yapılır. Ama en makbulu kuzu etidir.
Geçmişi yüzlerce yıl öncesine dayanan Konya Pilavı, yıllardan beri düğünlerin vazgeçilmezi olan bir lezzettir. Düğünde yemek verene pilav döktürdü ya da pilav verdi denir.
Orta Anadolu'da yapılan bamya çorbası Konya'da klasik menülerde ara yemeği olarak önem arz eder. Konya'da pilav (düğün ve davet yemekleri) ve kara yemek takımında (geleneğinde olduğu gibi) ekşi olduğu için tatlıdan sonra verilerek ikinci tertip yemeklerin yenmesi için iştah açar.
Kış günlerinde kurulan sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden Arabaşı Çorbası eşliğinde sıcak muhabbetlerinizi gerçekleştirebilirsiniz...
Yörük kültürünün egemen olduğu Konya mutfağının önemli lezzetleri arasında bulunan "topalak" yemeği, özellikle düğün sofralarında başköşeyi süslüyor.
Vatandaşların yağ somonu çeşitlerinden isteğine göre küflü peynirli, tulum peynirli, pastırmalı, sucuklu, kavurmalı, ballı, helvalı gibi 10 farklı çeşitte yapılan yağ somunu, adını içine ve üstüne bol miktarda sürülen tereyağından alıyor.
Çebiç yemeği Konya mutfaklarında hazırlanan farklı bir lezzettir. Bu yöresel yemek sabah kahvaltılarına ciğeri yapıldığında tüketilmektedir.
Höşmerim tatlısı; servisi sıcak olarak yapılan yöresel bir tatlıdır. Kıvama gelmiş olan peynire 250 gr. irmik , 100 gr un, 1kg. toz şeker ilave edilir. Şeker eriyip yağ salana kadar bir süre karıştırılır. Renk için bir miktar safran konulabilir. Soğuduktan sonra servis yapılır.
Konya'nın yöresel tatlılarından biri olan sac arası, özellikle düğünlerde servis edilmesiyle bilinir. Özel olarak hazırlanan sac arası, eskiden iki sacın arasında pişirildiği için bu ismi almıştır. Yufkaların içinde ve üzerinde antep fıstığı kullanılır.
Konya yöresel yemekleri ve çorbalarının ardından sırada tatlılar vardır. Bu yöresel tatlılar arasında ilk sırada dilber dudağı yer almaktadır. Bu tatlı uzun bir tarihi geçmişe sahiptir. Özellikle bayramlarda, özel günlerde yoğun olarak yapılan bu tatlıyı, pastanelerde, tatlıcılarda, lokanta ve restoranlarda deneyimleyebilirsiniz.
Peynir Şekeri olarakta bilinen, Konya'ya yolu düşenlerin hediyelik olarak tercih ettikleri Mevlana Şekerini Konya ve çevresindeki bir çok şekerlemeci ve hediyelik eşya satıcılarında bulabilirsiniz.